Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01 22:39 - Базовите масла - защо са толкова важни?
Автор: sozi Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.01 23:05


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БАЗОВИТЕ МАСЛА?

Базовото масло е растително масло, получено от мастната част на растението, обикновено от семената или ядката. Базовите масла (още наричани носители) също имат собствени различни терапевтични свойства и вашият избор за масло носител трябва да зависи от това, каква терапевтична полза търсите.  

ЗАЩО БАЗОВИТЕ МАСЛА СА ТОЛКОВА ВАЖНИ?

Най-краткият отговор е, защото етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата неразредени, тъй като могат да причинят обриви, изгаряния и по-опасни странични ефекти. Ето защо базовите масла са толкова важни – те гарантират безопасното прилагане на етеричните масла върху кожата ви. Повече за безопасността при използването им може да намерите в сатитята:   ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА

Когато разреждате етеричните си масла с базово масло, преди да ги приложите върху кожата си, носещото масло помага да се предотврати изпаряването на етеричното масло, като увеличава полезните му свойства. Това означава, че терапевтичните качества на етеричното масло се подсилват. Повече за правилното смесване на маслата може да прочете в статията:  СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА – ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА  


Нека се потопим в уникалните предимства на базовите масла! 

БАЗОВИ МАСЛА, СПОРЕД ТИПА КОЖА

Отговорът на въпроса „кое базово масло е най-подходящо за мен?“ до известна степен зависи от вашия тип кожа.

  • Масло от карите – особено подходящо за суха, дехидратирана кожа за напукани пети, лакти, при сухота на ръцете.

  • Кокосово масло/фракционно кокосово масло (в течна форма) – най-универсалното масло. Подходящо за суха и зряла кожа, изтощени краища на косата.

  • Какаово масло – множество приложения, подходящо за суха и зряла кожа

  • Бадемово масло/сладък бадем – широкоразпространено с много приложения за всички видове кожа, особено мазна.

  • Масло от манго – суха кожа и такава склонна към алергични реакции.

  • Био Палмово масло – много суха, зряла, дехидратирана кожа

  • Кайсиеви ядки – суха, зряла или нормален тип кожа.

  • Арганово масло – всички типове, но особено за зряла кожа.

  • Авокадо за зряла и много суха кожа, напукани пети и лакти.

  • Семена от Камелия – зряла кожа.

  • Вечерна иглика – суха, зряла или проблемна, акнетична кожа.

  • Гроздови семена – всички видове кожа, но особено за мазна.

  • Масло от лешник – мазна и склонна към акне кожа.

  • Жожоба – тъй като маслото от жожоба е растителен восък, който силно наподобява структурата на себума на кожата, маслото е идеално за всички видове кожа.

  • Малинови семки – всички видове кожа, раздразнена кожа, суха кожа

Нещо повече, това дори не е пълен списък на всички предлагани бази в био магазин МаКаСа. Но нека да се потопим още по-дълбоко в света на базовите масла. Ето и малко повече информация за отделните растителни масла, които ще ви ориентират още подобре в избора ви.

МАСЛА/ БАЗИ С ПО-ТВЪРДА КОНСИСТЕНЦИЯ

МАСЛО ОТ КАРИТЕ

Подходящо е за:

  • Суха, много напукана кожа
  • Чувствителна кожа
  • Зряла кожа
Името му означава „живот“ и се смята за свещено. Маслото от ший, известно също като масло от карите, може да расте само в диво състояние и не може да се култивира. Добива се от ореховите ядки на дървото Vitellaria paradoxa, което расте в районите на Западна и Централна Африка. Употребява се и като хранителна мазнина в готварството на много африкански страни.   Съставът му от олеинова киселина, (която е 40–60%); стеаринова, линолова, и други видове наситени мастни киселини, го превръща в един от най-добрите естествени продукти за грижа за кожата. Именно недостига на тези вещества, са причина за сухотата на кожата и косата.   Карите е едно от най-силните подхранващи масла. Действието му, е не само на повърхността, но и в дълбочина, като регулира липидния синтез. Способства и за задържане на влагата и така комплексно подобрява цялостния хидробаланс.   Подхранва изключително суха и груба кожа, напукани устни, ръце и стъпала, намира широко приложение за облекчение на различни кожни заболявания, включително екзема, дерматит, псориазис. Може да се използва и за предотвратяване появата на стрии по кожата по време на бременност или при бързо напълняване и отслабване.   В грижата за косата маслото от карите може да се използва при суха коса, сух скалп или пърхот. Маслото от карите се топи при телесна температура и попива бързо в кожата, без да оставя мазен филм.   След като споменахме всичките му невероятни полезни свойства, препоръчваме ви био маслото от карите на словенската марка Biopark Cosmetics, за да се уверите в неговото изключително действие. Едно прекрасно съчетание за интензивна грижа за сухата кожа с екзотичен, цветен аромат на орхидея и карите. Сетивата ви ще са обгърнати в чувствено ухание, напомнящо разходка в тропическа гора.     С произход от Гана, маслото е 100% чисто и натурално, не съдържа добавки и консерванти. Има малко по-бежов цвят, невероятен аромат на ядки и много фина структура. Попива бързо и е подходящо при подсичане или при раздразнена кожа на бебетата.

КОКОСОВО МАСЛО

Кокосово масло е най-популярната база за домашна козметика.
В био магазин МаКаСа може да намерите разновидност, като базата на Zoya Goes Pretty, която съдържа и масло от карите, както и чистите варианти на Ikarov и Alteya Organics.   Кокосовото масло е растителна мазнина, извличана от кората – ядката на кокосовия орех. В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора. Има различни начини, по които се извлича кокосовата мазнина, но методът на студеното пресоване е по-щадящ, което позволява да се запазят всички му полезни свойства. Кокосовото масло има и широка употреба в производството на сапуни поради силните си антибактериални и противогъбични качества.

В течната си форма е познато, като фракционно кокосово масло – в био магазин МаКаСа можете да намерите на американската марка Plant Therapy. То е безцветно, без мирис и запазва течната си форма при всякакви температури. Абсорбира се много бързо от кожата, което го прави идеално за употреба с всяко етерично масло или друга козметична смес. Това чудесно базово масло хидратира дълбоко кожата, може да се използва за премахване на грим или за поддържане на косата лъскава и гладка. Прониква бързо, което го прави идеална основа за домашна козметика – кремове, лосиони, мехлеми, тоници, тоалетни млека, маски за коса и много други.
Не оставя мазен филм, лесно за употреба, чудесна основа за любимите ви етерични масла!

Подробно за свойствата на кокосовото масло можете да прочетете тук.

МАСЛО ОТ МАНГО

Произвежда се от семената на мангото. Маслото от манго е универсален продукт. То подхранва сухата кожа и активно я възстановява. Осигурява оптимална грижа за различни кожни проблеми като екзема, дерматит, слънчево изгаряне. Неговите уникални свойства са особено ценени от хора, страдащи от алергии. Маслото облекчава сърбежа след ухапване от насекоми и ефективно предотвратява образуването на стрии по време на бременност.

 

Благодарение на изобилието на хранителни вещества, този изключителен природен продукт също е отлична анти ейдж грижа, подходяща и при малки ранички и като регенериращо масло за масаж при мускулни натоварвания. Разкошно, кремаво и меко. Продуктът разполага с деликатен, кремав цвят и лек, свеж и сладък аромат. Маслото от манго е не само богато на стеаринова киселина, но също така прави кожата много мека и я хидратира дълбоко. Възстановява кожата и поддържа еластичността ѝ.   Маслото от манго от Biopark, е чист натурален продукт, така че е възможно неговата текстура да изглежда „ронлива“. Това понякога се случва по време на процеса на охлаждане и се дължи на кристализацията на стеариновата киселина, съдържаща се в него. Това е същият естествен процес, установени при меда. Важно е да се отбележи, че това не е индикация за качеството на продукта! С топене (на водна баня) и бавно охлаждане при стайна температура, тази ситуация може да бъде разрешена. Разбъркайте нежно по време на охлаждането. Подходящо е за всеки тип кожа, за раздразнена, за зряла, чувствителна или суха.  

КАКАОВО МАСЛО

Какаовото масло има много приложения. Използва не само в производството на сладък шоколад, но също така и в козметиката и медицината. Ефективно е, когато се нанася чисто против стрии или се добавя към домашни козметични кремове. Какаовото масло е най-известната съставка при лечението на целулит. Лосионите и маслата съдържащи какаово масло, често се използват в ароматерапевтичните масажи, за да създадат чувство на релаксация и добро настроение. Консистенцията на какаовото масло е естествено твърда. За по-лесно нанасяне, можете да разтопите на водна баня и да използвайте върху леко влажна кожа. Помага за изглаждането и редуцирането на стриите. Подхранва дълбоко и оставя кожата мека и гладка.   Неговите лечебни свойства включват омекотяване на кожата и поддържане на нейната еластичност. Какаовото масло оказва силно благотворно въздействие и при суха кожа със склонност към образуване на бръчки, идеално е за подхранване овлажняване и тонизиране на кожата. Подходящо за използване, както самостоятелно така и в комбинация с етерични и растителни масла, като арганово, рициново, жожоба и др.   Био Какаовото масло е страничен продукт от процеса на производство на какао и се извлича от мазнините, отделящи се при пресоването на смлените парченца какаови ядки. Маслото е с осезаем аромат на какао и с бледо жълт цвят.

ОРГАНИЧНО ПАЛМОВО МАСЛО

Палмовото масло съдържа голямо количество много рядък компонент Q10, който защитава кожата от стареене. Също така е полезна съставка в маските за лице, заради високото си съдържание на витамини А и Е.   В био магазин МаКаСа предлагаме био палмово масло на Biopark Cosmetics, което се извлича от семената на маслената палма. Богато е на токотриеноли, част от групата на витамин Е, които са много редки в естествените масла. Токотриеноли са мощни антиоксиданти, които проникват дълбоко в кожата. Палмовото масло подхранва кожата и предотвратява признаците на стареене. То предпазва от свободни радикали и UV лъчи и е богато на витамин А. При стайна температура е в по-твърда консистенция, но в контакт с кожата, възвръща по-течния си вид. Маслото има светложълт цвят и отлични антистареещи свойства. Препоръчва се за зряла кожа, за освежаващи масажни процедури на лицето, подхранващи маски в борбата с фините бръчици.

 

За съжаление, въпреки невероятните му свойства, лошата репутация на палмовото масло се дължи на глобалното индустриално производство, при което се унищожават тропическите гори. Загрижеността за устойчивостта на култивацията му, както и влиянието на производство му върху местните населения, нараства още през 2004 година, когато е създадена и неправителствената организация „Кръгла маса за производство на устойчиво палмово масло (RSPO)“. Тя създава модел за отговорно управление на плантациите за палмово масло. По този начин се гарантира, че суровината, която се изпозлва в различните хранителни и козметични продукти, е от отговорно отгледани растения, без да се унищожава природното наследство.


МАСЛА С ПО-ТЕЧНА КОНСИСТЕНЦИЯ

 

ФРАКЦИОННО КОКОСОВО МАСЛО

Както споменахме по-горе, това е една чудесна основа за любимите ви етерични масла! Страхотно е за суха и нормална кожа.   Кокосовото масло абсорбира много бързо в кожата, което го прави идеален за употреба с всяко етерично масло или смес за бързо локално приложение. Тъй като лесно прониква в кожата, това масло е идеално за ролетни смеси, кремове и лосиони. Плюс това не оставя мазен филм по кожата.   Фракционираното кокосово масло също създава бариера върху кожата, но няма да запуши порите, което я прави чудесна за всички типове кожа.

Приложение:

  • Използвайте, като овлажнител за кожа.
  • Като естествено средство за премахване на грим.
  • Поддържайте косата сияйна и гладка, като добавяте към натурални продукти за грижа за косата.
  • Добавете към ролетни смеси, кремове и лосиони.

МАСЛО ОТ АВОКАДО

Подходящо за:

  • Много суха кожа
  • Зряла кожа
  • Увредена от слънце кожа
  • Суха коса

 

Базовото масло от авокадо съдържа витамини A, B, D, E и бета каротин. Това е дълбоко проникващо мононенаситено масло, малко по-гъсто и с по-тежко усещане от повечето базови масла. Малко количество масло от авокадо (5-10%) обикновено се добавя към други масла-носители, за да се обогати витаминното съдържание и да се подпомогне подхранването на кожата. Това масло се използва най-вече от производителите на козметични продукти, които биха изсушили кожата – особено при сапуни и тоници.

Приложение:

  • Добавете към други базови масла, за да подобрите подхранващите свойства, с които ще обогатите кожата.
  • Използвайте, когато правите домашни лосиони, кремове или балсами.

БАДЕМОВО МАСЛО

Подходящо е за:

  • Всички типове кожа
  • Суха, много напукана кожа
  • Чувствителна кожа
  • Зряла кожа
Произвежда се, чрез смилане на бадемите на кремообразна, гладка паста, без да се загрява. Маслото е хипоалергенно и е подходящо за всички типове кожа. Бадемовото масло овлажнява дълбоко, омекотява кожата и е богато на минерали, антиоксиданти и витамини. Липсата на топлина при производството му, запазва всички хранителни вещества на бадемите.  

Бадемовото масло образува защитна бариера върху кожата и е подходящо и за груба и напукана кожа. Богато е на мононенаситени мазнини, калций, калий, желязо и манган. Съдържа витамин В, фосфор и мед и осигурява отличен източник на витамин Е. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други продукти. Няколко капки етерично масло му придават прекрасен аромат.

  Наричано е още „кожно масло“, тъй като неговият състав е най-близък до този на кожата ни – попива бързо, има изключителни успокояващи и омекотяващи свойства. Бадемовото масло хидратира в дълбочина, изравнява тена, коригира пигментацията, премахва тъмните кръгове под очите и предпазва от вредните слънчеви лъчи.   Високото съдържание на витамини А и Е насърчава овлажняването на кожата и помага за почистване на порите. Ако имате проблемна кожа и използвате бадемовото масло в своята домашна козметика със сигурност ще подобрите обото състояние на кожата си с по-малко петна, черни точки и пъпки. Подходящо е за всеки тип кожа, тъй като подпомага клетъчното обновяване и премахва мъртвите клетки.   Маслото има сгряващо действие и е предпочитано за масаж на тялото. Когато се позлва за масажни цели пoмaгa пpи влoшeнo кpъвooбpaщeниe и paзтягaнe нa мycкyлите от тpeниpoвки. Масажите с бадемово масло се препоръчват и при бременност, след раждане, при рязко напълняване или отслабване, срещу стрии и целулит.   В био магазин МаКаСа можем да ви предложим много варианти от течната му форма, според вашия бюджет, предпочитания или просто защото обожавате всички продукти на дадената марка:

Масло от био сладък бадем Biopark Cosmetics – сладкият бадем е много популярно, универсално основно масло. Добавете от любимите си етерични масла, за да направите собствено масажно масло.

  • Био бадемово масло на Alteya Organics – извлича се, чрез студено пресоване на ядката на плода на растението Prunus Dulcis. Растителното масло на бадема се добива от два вида бадемово дърво – сладкия и горчивия бадем, като само първия се използва за терапия. Ядките съдържат около 50% масло. Маслото е прозрачно, бледо жълто, почти без аромат.
  • Органично масло от бадем Ikarov – най-новото попълнение в био магазин МаКаСа. Маслото е натурален емолиент – задържа влагата в кожата и я прави мека и нежна. Попива бързо, без да оставя следа. Подходящо e и за чувствителна кожа. Подхранва корените на косата, стимулира растежа, засилва блясъка и гъвкавостта на косъма.
  • Бадемово масло Zoya Goes Pretty – действа благоприятно както на кожата, така и на косата. Омекотява и е много подходящо за дълги масажи на цялото тяло. Стимулира растежа, придава плътност и блясък на косъма и хидратира в дълбочина сухата коса.
  •  Масло от сладък бадем Plant Therapy – Това е една луксозна грижа за кожата, подходяща и като базово масло за ароматерапевтични смеси с етерични масла. Също така полезно за вана или масаж; отлично допълнение към лосиони, захарни пилинги или солни ексфолианти и балсами.
  • Масло от Сладък Бадем на TISSERAND – попива лесно и е идеално за деликатна кожа. Препоръчва се всеки тип кожа, особено суха, за масаж и като ежедневно хидратиращо средство.


МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА КАМЕЛИЯ

Подходящо за:

  • Зряла кожа
  • Чувствителна кожа
Маслото от семена на Камелия помага за предпазване на кожата от увреждане от свободните радикали, усъвършенства зрялата кожа и помага за подхранване на тена ви. Това масло лесно се абсорбира, оставяйки кожата копринено гладка, без мазен филм, което прави маслото една от най-добре пазените тайни в козметичната индустрия.   Базовото масло може да се използва чисто, но често е в комбинация и с други масла носители. Съдържа много антиоксиданти, които помагат за съживяване и подмладяване на косата и кожата.

Приложение:

  • Използвайте, като овлажнител или добавете към кремове или балсами, за да помогнете за изглаждане на фините бръчки.
  • Използвайте в рол-он смеси за бързо абсорбиране, когато сте в движение.


МАСЛ
О ОТ ШИПКА
Маслото от шипка съдържа високо количество витамин Е, витамин А и есенциални мастни киселини, които насърчават нивата на колаген и еластин и подпомагат регенерацията на клетките. Ключова съставка в кремове, лосиони, масажни масла, серуми за лице. Най-добре се добавя в концентрация от 5 до 10%. Има ярко оранжево-червен цвят, който може да обезцвети смесите, които приготвяте. В големи концентрации маслото от шипка може да влоши състоянието на мазната кожа, така че бъдете внимателни, когато приготвяте домашната антиейдж козметика.  

Подходящо е за:

  • Суха, раздразнена кожа
  • Изтощена/повяхнала кожа, както и при стрии
  • Зряла кожа

Начин на приложение:

  • Комбинирайте с капка-две етерично масло от безсмъртниче, за намаляване на появата на бръчки.
  • Използвайте за успокояване на сухата и раздразнена кожа.
  • Добавете към лосиони, барове, захарни или солни ексфолианти и балсами.
  • Добавете към масажните маслени смеси.
  • Използвайте масло от сладък бадем, за да направите подсилващи имунитета бомби за баня, идеални за релаксация и поддържане на микроби!
МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМКИ Винаги препоръчваме на тези от вас, които имат мазна, склонна към акне кожа. Маслото от гроздови семки е една от най-леките бази, освен това няма никакъв мирис. Универсалното масло има множество есенциални мастни киселини и богата, копринена текстура, която е идеална за успокоение на сухота и дразнене.

image

Маслото от гроздови семки няма да запуши порите или да причини възпаление, освен това има леки антисептични свойства, което го прави чудесно също и за комбинираната кожа.

Подходящо е за всички видове кожа, за мазна и кожа предразположена към акне.

Приложение:

  • Използвайте, когато правите домашни ароматерапевтични кремове и лосиони.
  • Добавете към масажната смес с други базови масла, прекрасно е в комбинация с етерични масла за по-дълбок аромат.
  • Може да използвате и като естествен овлажняващ серум за лице.
  • Смесете поравно по 1 суп. лъжица масло от гроздови семки и масло от шипка, добавете 1 капка етерично масло от гераниум и се насладете на своя антиейдж серум.
МАСЛО ОТ ЛЕШНИК С високо съдържание на витамин Е, лешниковото масло е известно със стягащите си качества. Чудесно е по-мазна кожа, а също така може да помогне за тонизиране и озаряване. Лешникът е немазен и се прилага най-добре на тези, които имат по-мазна кожа и искат да се насладят на многобройните предимства на базовите масла.   Единственото нещо, което е важно да се отбележи: Това масло е направено от ядката на дървото. Въпреки, че кожните реакции към орехови масла са редки, тези от вас с алергии към ядки трябва да се консултират със своя лекар, преди да използвате спокойно лешниковото масло.   Страхотно за тези типове кожа:
  • Мазна кожа
  • Зряла кожа

Приложение:

  • Използвайте, като хидратант за мазна кожа.
  • Тонизирайте зрялата кожа, използвайте сутрин след баня, преди да нанесете крем.
МАСЛО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ Конопеното масло може да се прилага локално, като овлажнител или да се използва като база за смеси с етерични масла. Съдържа уникална комбинация от Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са много важни за здравата кожа, коса и скалп. Освен това е богато на витамин Д, протеини и други витамини.

image

Това масло се извлича механично без използването на химикали, консерванти или добавки и се пресова студено при ниски температури. След това се филтрира, за да се отстранят всички естествени суспендирани твърди частици, оставяйки го с аромат на лек орех. Конопеното масло е чудесно за кожа с акне, заради противовъзпалителните си свойства. То помага да се балансира производството на себум (кожни мазнини). Също така е ценна помощ в антиейдж процедурите, тъй като спомага за подобряване на кръвообращението.

Страхотно за всички видове кожа!

Приложение:

  • Добавете към грижите за тялото, включително кремове, лосиони, масла за лице или тяло, масажни масла, шампоани, балсами за устни и сапун.
  • Добавете няколко капки към любимите си натурални продукти за грижа за косата, за да увеличите блясъка ѝ.
  • След къпане или душ нанесете върху влажна кожа и масажирайте. Можете да добавите няколко капки от любимото си етерично масло в бутилката за масажиране.
МАСЛО ОТ ЖОЖОБА

Жожоба (златисто) е любимо базово „масло“, но всъщност в своята си структура, не е точно масло, а течен восък. Прилича много на естествения себум, който кожа ни произвежда. Изключително богато е на витамин Е.

Тъй като е с високо съдържание на антиоксиданти, когато се добави към други базови масла, може да помогне за забавяне на на окисляването. Маслото е много популярна съставка в козметичната и ароматерапевтичната индустрия, заради отличните си свойства за грижа за кожата. Всички масла на Икаров са 100% натурални и неразредени, обогатени с натурални антиоксиданти. Подходящи са за дневна и нощна грижа, като ароматите в тях се дължат на естествените етерични масла.

Страхотно е за:

  • Мазна кожа и проблемна кожа
  • Зачервена кожа
  • Груба или суха кожа

Приложение:

  • Използвайте, като овлажнител на кожата, идеален за всеки тип кожа.
  • Премахнете грима по естествен начин, като използвате масло от жожоба, за да насърчите цялостната здравина на кожата. Освен това, маслото не е комедогенно, което означава, че няма да запуши порите ви.
  • Използвайте няколко капки за овлажняване и подхранване на косата.
  • Помага за възстановяване на косата и сухия скалп, просто добавете към продуктите си за грижа за коса.
  • Използвайте за успокояване на кожата, след като сте прекалили със слънцето.
  • Облекчава зачервяването.
  • Потупвайте нежно в областта около очите, за да намалите появата на фини линии и бръчки.
МАСЛО ОТ МАЛИНОВИ СЕМКИ

Богато на антиоксиданти и поради уникалния си състав е с особено голям срок на годност. Осигурява интензивна хидратация и прави кожата много мека и еластична. Маслото от семена на малина намалява бръчките и подобрява хидратацията. Насърчава регенерацията на клетките на кожата и осигурява ефективна грижа за зряла кожа.   Страхотно за тези типове кожа:
  • Всички видове кожа
  • Раздразнена кожа
  • Суха кожа
Маслото от малинови семена е много богато на витамини Е и А, както и на есенциалните мастни киселини Омега-3 и 6. В допълнение, то има високо съдържание на полифеноли, фитостероли и други антиоксиданти. Перфектната комбинация за борба със свободните радикали и за грижа за увредена от слънцето кожа.

image

С високото си съдържание на витамин А, е полезно при облекчаване на различни кожни проблеми, като екземи и псориазис. Укрепва, облекчава сърбежа и помага за лечението на възпаления и акне. Приложение:
  • Нанесете малко количество от маслото върху чиста кожа, която преди това сте хидратирали с тонер или хидрозол.
  • Грижа за тялото: След къпане или душ нанесете върху влажна кожа и масажирайте. Можете да добавите няколко капки от любимото си етерично масло в бутилката за масажиране.
  • Грижа за косата: Нанесете малко количество върху сухите краища на косата.
МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА


Базовото масло от вечерна иглика съдържа високи нива на подхранващи мастни киселини и е отлично за употреба до 20% в смеси за кожата. Обикновено не се използва на 100 %.

Подходящо е за:

  • Много суха кожа
  • Зряла кожа

Приложение:

  • Добавете към шампоан или масажирайте в скалпа, полезно е против пърхот.
  • Добавете към смеси, предназначени да поддържат здравословно менструалния цикъл.
  • Загладете загрубялата кожа, за да намалите зачервяването и дразненето.
  • Добавете към домашно приготвени кремове и лосиони.
  • Може да добавите капка-две етерично масло от немска лайка към 30 мл масло от вечерна иглика и да си направите подхранващ серум за лице.
  Знаем, че списъкът е много дълъг, затова очаквайте допълнителна статия съдържаща информация освен за популярните базови масла – арганово масло, кайсиеви ядки, нар, сусамово семе и др., но и за тези които не са толкова широко известни, но залужават повече внимание (бабасу, таману, черен кимион, пореч, лен, макадамия и др.!  

Всички базови масла можете да разгледате в онлайн магазин МаКаСа www.makasa.org



Гласувай:
1
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sozi
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 5918
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728