Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2023 11:03 - ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ НАСТИНКА И КАШЛИЦА
Автор: sozi Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 134 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Хремата и кашлица са често срещани симптоми, които могат да бъдат причинени от различни фактори, включително настинки, алергии и респираторни инфекции. Етеричните масла, от друга страна, предлагат естествена алтернатива като подпомагащо средсво към конвенционалното лечение на тези симптоми.

 

Първо, нека да разгледаме потенциалните причини за хрема и кашлица. Настинката е вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища и може да причини симптоми като хрема, кашлица и възпалено гърло. Алергиите, от друга страна, се предизвикват от вещества като цветен прашец, мухъл и прах и могат да причинят подобни симптоми. Респираторните инфекции, включително бронхит и пневмония, също могат да причинят хрема и кашлица.

 

Етеричните масла могат да се използват за лечение на тези симптоми по редица начини. Един от най-ефективните начини е чрез вдишване. Когато етеричните масла се вдишват, молекулите влизат в кръвния поток през обонятелната система, която е системата, отговорна за нашето обоняние. Това позволява на маслата да работят директно върху дихателната система, осигурявайки облекчение от задръствания и кашлица.

 

Някои от най-добрите етерични масла за лечение на хрема и кашлица включват евкалипт, мента и масло от чаено дърво. Евкалиптовото масло има антивирусни и антибактериални свойства и може да помогне за изчистване на задръстванията и облекчаване на кашлицата. Ментовото масло също може да помогне за изчистване на задръстванията и има освежаващ, ободряващ аромат. Маслото от чаено дърво има антибактериални и антивирусни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението в дихателните пътища.

 

За да използвате етерични масла за вдишване, можете да добавите няколко капки в купа с гореща вода и да вдишате парата. Можете също така да добавите няколко капки към тъкан или кърпичка и да вдишвате аромата през целия ден. Като алтернатива можете да използвате дифузьор, за да разпръснете маслата във въздуха, което ви позволява да вдишвате маслата за по-дълъг период от време.

 

Друг начин за използване на етерични масла за хрема и кашлица е чрез локално приложение. Някои масла, като евкалипт и мента, могат да се прилагат директно върху кожата, въпреки че е важно да се разреждат с носещо масло като кокосово масло, за да се избегне дразнене. Тези масла могат да се прилагат върху гърдите и шията, за да се осигури облекчение от задръствания и кашлица.

 

В допълнение към евкалипт, мента и масло от чаено дърво, има няколко други етерични масла, които могат да бъдат полезни за лечение на хрема и кашлица. Те включват:

 

Масло от мащерка: Маслото от мащерка има антивирусни и антибактериални свойства и може да помогне за облекчаване на кашлицата и намаляване на възпалението в дихателните пътища.

 

Масло от розмарин: Маслото от розмарин има отхрачващи свойства, което означава, че може да помогне за изчистване на слузта от дихателните пътища и да облекчи кашлицата.

 

Масло от риган: Маслото от риган има антивирусни и антибактериални свойства и може да помогне за намаляване на възпалението и убиване на инфекциите в дихателните пътища.

 

Алергиите се предизвикват от вещества като цветен прашец, мухъл и прах и могат да причинят симптоми като хрема, кашлица и сърбеж в очите.

 

Някои от най-добрите етерични масла за лечение на алергии включват лавандула, тамян и лимон. Лавандуловото масло има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на симптомите на алергия като кихане и сърбеж в очите. Маслото от тамян има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства и може да помогне за намаляване на възпалението в дихателните пътища. Лимоновото масло има антивирусни и антибактериални свойства и може да помогне за стимулиране на имунната система и намаляване на симптомите на алергия.

 

Важно е да се отбележи, че етеричните масла трябва да се използват с повишено внимание, тъй като те могат да бъдат мощни и могат да причинят дразнене или алергични реакции при някои хора. Винаги разреждайте етеричните масла с носещо масло, преди да ги приложите върху кожата, и не забравяйте да следвате препоръчаните указания за дозиране. Ако сте бременна, кърмите или имате медицинско състояние, особено важно е да се консултирате с медицински специалист, преди да използвате етерични масла.

 

В допълнение към използването на етерични масла, има няколко други стъпки, които можете да предприемете, за да облекчите хрема и кашлица. Те включват:

Пиене на много течности: Поддържането на хидратация може да помогне за изтъняване на слузта и да улесни кашлицата.

Получаване на много почивка: Почивката може да помогне на тялото ви да се възстанови и да се пребори с инфекцията.

Използване на овлажнител: Овлажнителят може да помогне за добавяне на влага към въздуха, което може да помогне за облекчаване на задръстванията.

Хранене на здравословна диета: Диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне за стимулиране на имунната система и да ви поддържа здрави.

 

Като цяло, етеричните масла могат да бъдат безопасен и ефективен начин за лечение на симптомите на настинка и алергии. Просто не забравяйте да следвате правилните указания за употреба и да се консултирате с медицински специалист, ако е необходимо.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sozi
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 32000
Постинги: 14
Коментари: 0
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930