Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2020 21:58 - 9 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА КОЛЕДНАТА НОЩ (плюс 3 страхотни празнични бленда!)
Автор: sozi Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.12.2020 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Няма по-приятно време от настъпващите празници, в което да разгледаме колекцията си от етерични масла и да ги приложим, според настроението си. Етеричните масла създават една уютна атмосфера, която ще ни зареди с празнично настроение и дори ще сгреят тялото и душата ни през студените дни.  За да ви помогнем да превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти, сме съставили списък с 9 етерични масла, подходящи за Коледа. Включили сме и 3 страхотни блендове, които ще направят тези запомнящи се дни още по-весели и приятни.   image

ТАМЯН

Заедно със златото, тримата влъхви поднасят на малкия Исус Христос на Рождество още две скъпоценности: тамян и смирна (миро). Тамянът е бил използван, както в религиозни церемонии, още по времето на древните египтяни, така и като лекарство за редица различни заболявания.   
Проучванията показват, че уникалното масло от тамян стимулира имунната система, което го прави идеално за предотвратяване на болести през цялата година, особено през зимния сезон. Изследванията също така показват, че тамянът може да намали безпокойството и стреса, което е нещо, което често изпитваме през студените месеци.

СМИРНА

Подобно на тамяна, смирната произлиза от семейството на растенията Бурсерови и е почитана, като ценна съставка от много древни цивилизации. Смирна често е била изгаряна с тамян по време на религиозни церемонии и също така има редица медицински ползи.   Специално проучване е доказало, че смирната спомага за намаляване на наддаването на телесно тегло. Зимните празници и пиршествата са причина много от нас да прекаляваме с храната. Това масло може да ви помогне именно с това и да ви предпази от натрупването на допълнителни килограми покрай Коледа. Подобно на тамяна, смирната има доказани ползи за имунната система.  Растението има земен, плодов и леко пикантен аромат, който със сигурност ще подобри Вашия празничен дух и ще създаде страхотно настроение.

КОРИАНСКИ ЧЕРЕН БОР

Ароматът на бор се свързва с празничния сезон по очевидни причини. Ароматът му е много приятен и ще придаде на дома ви онази специфична и толкова обичана миризма на коледно дърво. Но в допълнение към страхотното ухание, борът може да осигури повече предимства за Вас през целия сезон, включително:
  • Стимулира метаболизма
  • Намалява стреса, действа успокояващо
  • Облекчава всякакви  дихателни проблеми
  • Облекчава болка и други неразположения
  Така че, не забравяйте да добавите етерично масло от корсиански бор към ежедневието си. Ароматът му ще ви помогне да усвоите по-добре храната около празниците, да дишате по-лесно и да намалите болката, за да можете да имате по-пълноценно изживяване на Коледа.

ЧЕРВЕН ПОРТОКАЛ

Традицията да се слагат портокали в коледни чорапи и днес се спазва от много семейства в цял свят. Легендата разказва, че Свети Никола пуснал 3 чувала със злато през комина, за да плати зестрата на дъщерите на беден човек. Портокалите са се превърнали в символ на тези чували със злато, дарени в тази свята нощ.    Използването на портокалово етерично масло по време на Коледните празници, може да Ви напомни за значението и смисълът на празничните традиции. Но освен това портокалът е известен със своето свойство за повишаване на настроението и намаляване на стреса. Едно специално проучване установява, че портокалите могат не само да понижат кръвното налягане, но и да повишат чувството на комфорт.  Както е известно, портокалите също са богати на витамин С и други антиоксиданти, което прави етеричните масла изключително подходящи за стимулиране на имунната система. И благодарение на своите антибактериални свойства, с тях може да си направите фантастичен почистващ препарат за дома.

КИПАРИС

Дървесният, пикантен аромат на кипарис, превръща етеричното масло от това растение в идеално средство, което ще донесе повече настроение по време на празниците. Древните гърци са обичали това масло заради успокояващата миризма и способността му да изчиства ума и сетивата.   Кипарисът също Ви помага да дишате по-лесно и дори може да бъде ефективен при лечение на респираторни състояния, причинени от растежа на бактериите. Освен това кипарисът има и други полезни свойства, като например, ускорява процеса на емоционално оздравяване. Така че, ако се чувствате депресирани и емоционално стресирани, използвайте етерично масло от кипарис, което ще Ви помогне да изчистите тези емоции.

ЕЛА

Етеричното масло от ела притежава сходни характеристики като маслото от бор, включително дървесната му, свежа, смолиста миризма. Някои от най-популярните коледни ели са сребърната, дугласка и балсамовата ела. Етеричното масло се получава чрез парна дестилация на игличките. В допълнение към ободряващия аромат на коледен дух, етеричното масло от ела предлага няколко предимства за Вашето здраве, включително:
  • Повишава имунната система
  • Намалява умората
  • Подобрява дихателната функция
  • Облекчава болката
  • Помага за детоксикация
Подобно на портокала, елата също е страхотна съставка, с която може да си направите домакински почистващ препарат. Етеричното масло притежава антибактериални свойства, а да не забравяме, че оставя страхотен аромат след себе си!

КАРАМФИЛ

Получен от цветните пъпки на вечнозелените дървета, карамфилът има дълга история на употреба, датираща още от преди хиляди години, когато в Европа са се водили войни за притежание на тази ценна съставка.  Използван в греяно вино и много празнични изделия, карамфилът има уникален аромат, който е остър и сладък. Подобно на канелата, топлият, почти горещ вкус на карамфил може да Ви помогне да се сгреете през студените зимни дни. Карамфилът често се използва при дентални проблеми, като зъбобол и болки в венците. Освен това е мощна съставка, която подсилва имунната система, като дори може да Ви предпази от грип. Така че, ако искате да бъдете здрави и да намалите риска от боледуване по време на празниците, не забравяйте да използвате това мощно етерично масло.   image

КАНЕЛА

Канелата е ключова съставка на две популярни празнични напитки: яйчен и пикантен сайдер. Независимо дали сте фен на тези питиета или не, ароматът на канела непременно ще добави добро настроение по време на празниците.    Известен със способността си да предизвиква сензорна памет, землистият, пикантен аромат на канелата има силна връзка с Коледния сезон за много хора. Той също така осигурява усещане за затопляне, което е нещо, от което се нуждаем в студеното зимно време. Етеричното масло от канела не само ухае страхотно, но има много полезни свойства за здравето, включително се използва като противовъзпалително, антиоксидантно, антибактериално средство и за подсилване на мозъчната функция. Също така се смята, че повишава чувството за сигурност и дори може да помогне за изчистване на емоционални травми от миналото.

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ

Последното етерично масло, което ще ви помогне да подобрите своето празнично настроение, се използва и в много коледни храни. Индийското орехче е популярна задължителна съставка на различни празнични бонбони, бисквитки и други печени продукти. Индийското орехче може да помогне за подобряване на Вашето благосъстояние, като в същото време ще добави страхотен вкус към ястията, които приготвяте за Коледа. Изследванията показват, че това страхотно етерично масло има положителен ефект за дихателните пътища, мозъка и сърдечно-съдовата система. Индийското орехче също има седативен ефект, така че може да опитате да разпръснете малко количество, за да помогнете на децата си да заспят спокойни и щастливи на Бъдни вечер! Извлечено от ядките в плодовете на индийско орехче, това пикантно, сладко и богато етерично масло е прекрасно допълнение към Вашия празничен сезон.   Препоръчваме ви и прекрасните, вълшебни блендове на PRIMAVERA които ще ви пренесат в магията на навото начало! Подарете си време за мечти, оставете всичко старо зад гърба си, повярвайте в чудесата! Започнете нещо ново и изживейте моменти на чисто щастие с етеричните масла, празнични блендове и подаръчни комплекти на Primavera. Аромати, които ще ви обгърнат с магична наслада и топлина.    image
  Опитайте и тези 3 коледни смеси, от които да си приготвите страхотни етерични масла! Всяко от тези коледни етерични масла може да се използва самостоятелно. Комбинирането им в смеси обаче ще ви помогне да увеличите максимално техните предимства и да внесете повече уют и радост в своя дом. Не забравяйте да опитате тези 3 страхотни смеси, които включват някои от маслата, изброени по-горе.

ПРАЗНИЧНА НАЗДРАВИЦА

Сладостта на портокала и карамфила заема централно място в тази смес, докато канелата добавя специфичен мирис и топлина. Тези 3 класически коледни аромата ще добавят веселие и уют към Вашия празничен сезон.
  • 3 капки портокал
  • 2 капки канела
  • 1 капка карамфил

КОЛЕДНА ЕЛХА

Нито един празничен сезон не може да премине без аромата коледни елхи. Тази смес добавя богатството на индийско орехче и сладостта на портокала към дървесната комбинация от ела / бор и кипарис.
  • 6 капки ела или бор
  • 3 капки кипарис
  • 1 капка портокал
  • 1 капка индийско орехче

КОЛЕДЕН ДУХ

Коледа е не само време за красиви декорации, семейни срещи и радостта от даването и получаването на подаръци, това е и специално време, за да зарадвате сетивата си с прекрасни аромати.
  • 5 капки смърч
  • 3 капки канела
  • 3 капки портокал
 
image   ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви. 
ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. 
ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА Доверяваме се на Международната Федерация на Ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната системаМогат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата.  Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства. Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек.  Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон.  Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да бъде до 5%, но само за изключително здрави хора.
КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба.  Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му.  Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома: 
  • Алергия и сенна хрема. 
  • Астма.
  • Кожни състояния, като екзема или псориазис.
Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла. 
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата.  Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне.  Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар. 
* Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sozi
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 32566
Постинги: 14
Коментари: 0
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930